Jak se fotí na olympiádách: Na hod zlaté Báry Špotákové jsem měl jen jeden pokus | Aktuálně.cz (2024)

Fotografovat na olympijských hrách není taková idyla a romantika, jak by se mohlo zdát. "Je to stres, téměř nespíte a musíte odvést špičkový výkon," vysvětluje v podcastu Za závěrkou fotoreportér ČTK Roman Vondrouš. Na dokonalý snímek zlaté oštěpařky Barbory Špotákové během her v Pekingu 2008 mu musel stačit jen jediný její hod. Déle na ploše stadionu být nesměl, jsou pro to přísná pravidla.

Nezasvěcený pozorovatel může mít pocit, že fotit olympijské hry je téměř až idylická věc, připomínající dovolenou snů. Jdete na sport, který chcete, užijete si fandění Čechům a při tom fotíte. "Tak úžasně romantická záležitost to bohužel není," vyvrací tento pohled Roman Vondrouš, který fotografoval na čtyřech olympiádách, počínaje letními hrami v Pekingu 2008 a konče těmi zimními (koronavirovými) na stejném místě v roce 2022.

Rozhovor fotografem Romanem Vondroušem si můžete pustit zde:

"Fotografování olympijských her je pro fotografa samozřejmě úžasné v tom, že se tam dostane. Cesta na moje první hry v Pekingu 2008 pro mne znamenala splněný sen," říká. "Ale na druhou stranu to má ohromná úskalí: vyplývají z extrémní časové náročnosti, velkého stresu i z toho, že spíte maximálně tři až čtyři hodiny denně," popisuje.

Jak se fotil zlatý hod Barbory Špotákové

To, jak práce fotoreportéra na olympijských hrách vypadá, přibližuje Roman Vondrouš na situaci z Pekingu 2008, kdy fotil oštěpařku Barboru Špotákovou. Bohužel to nefunguje tak, že byste šli na plochu stadionu a tam fotografovali, co potřebujete. Dostane se tam jen velmi omezený počet fotografů a o místa je extrémní zájem. Většina z nich navíc připadne fotografům největších světových zpravodajských agentur, jako jsou Getty Images, Reuters nebo AP.

"Konkrétně v případu zlatého hodu Barbory Špotáková jsem musel už den dopředu přemýšlet, jak se k tomu fotografování nejlépe dostanu. Na olympiádách existují takzvaní fotomanažeři, u kterých se den před samotnou akcí musíte nahlásit, abyste se na plochu stadionu vůbec dostali," vysvětluje.

On sám měl zájem o místo přímo proti atletce, aby ji mohl dobře zachytit při odhodu oštěpu. "Takže jsem se zaregistroval a z těch několika pokusů, které měla ten den házet, jsem dostal přidělený jeden, kdy mohu na plochu," popisuje. V jeho případě se jednalo o druhý pokus Barbory Špotákové.

Roman Vondrouš v průtrži mračen na olympijských hrách v Pekingu 2008 čeká na jediný pokus Barbory Špotákové, který směl fotit přímo z plochy stadionu. | Foto: Roman Vondrouš

Ve chvíli, kdy ho pustili přímo na sportoviště, byla hotová průtrž mračen. Déšť bývá dost velký problém, může způsobit potíže při zaostřování. Ale Vondrouš neměl na výběr. "Máte jen jeden pokus, abyste to správně naexponovali. Nesmím to prostřít, musím mít dobře nastavené expoziční parametry, je to vlastně poměrně velký stres, ale ten je na celé olympiádě," popisuje.

Ke zlatu Špotákové přidal i vlastní rekord

"Pak přichází další stránka, že ty fotografe musím co nejrychleji poslat do redakce. Bylo to tak samozřejmě i v roce 2008," vypráví Vondrouš. Tehdy ještě fotografové neposílali snímky do svých agentur se stisknutím spouště fotoaparátu, jak je to dnes. Museli jít do tiskového střediska a odeslat je odtud.

"Já jsem měl tehdy takové speciální zařízení, které vyvinuli u nás v ČTK, říkali jsme tomu plašítko. Když jsem nafotografoval ten konkrétní pokus, vyndal jsem kartu z fotoaparátu, vložil jsem ji do plašítka a prostřednictvím spojení s mobilní sítí se fotografie odeslala do ČTK. Na tu dobu jsem udělal neuvěřitelný rekord, v redakci měli fotografie už tři minuty po zlatém hodu Barbory Špotákové. Tehdy jsem jedinkrát a asi naposledy předběhl všechny světové agentury," popisuje fotograf.

"Na tento zážitek, který byl velmi intenzivní díky sportovnímu výkonu Barbory i tím fotograficko-technickým výkonem, který se podařil mně, dodnes rád vzpomínám," konstatuje Roman Vondrouš.

Mohlo by vás zajímat: Vyhrkly mi slzy, něco tak silného jsem dlouho nezažila, říká zlatá Špotáková (9.8. 2017)

0:43

Zlatá Špotáková: Vyhrkly mi slzy, něco tak silného jsem dlouho nezažila | Video: AP

Oslavy vítězství už mohl sledovat jen zpovzdálí

Na plochu stadionu nesměl ani po skončení oštěpařské soutěže, když Barbora Špotáková oslavovala zlato. "Bohužel účast na ploše je omezená. Fotíme to z takzvané uctivé vzdálenosti a na ploše jsou jen fotografové těch velkých agentur, které už jsem zmiňoval," vysvětluje.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková se rozcvičuje před závodem žen v rychlobruslení na 5000 metrů na zimních olympijských hrách v Pekingu 2022. | Foto: Roman Vondrouš

Roman Vondrouš (1975) z agentury ČTK patří k nejznámějším českým fotožurnalistům a oceňovaný je i v mezinárodním měřítku, o čemž svědčí i jeho vítězství v soutěži World Press Photo v roce 2013. Během své kariéry se zúčastnil čtyř olympiád. Tou první byly letní olympijské hry v Pekingu 2008, tou zatím poslední pak "koronavirové" zimní olympijské hry 2022 také v Pekingu.Fotografové ČTK se při focení olympiád střídají, letos je tedy v Paříži jeden z jeho kolegů.

Proč je nutné mít dva notebooky

Jakou techniku s sebou Roman Vondrouš při fotografování velkých sportovních událostí vozí, proč má vždy s sebou dva notebooky a může třeba využívat dálkově ovládané fotografické přístroje? O tom všem hovoří v podcastu Za závěrkou, který najdete vložený do tohoto textu.

Jak se fotí na olympiádách: Na hod zlaté Báry Špotákové jsem měl jen jeden pokus | Aktuálně.cz (2024)
Top Articles
Watch Couples Court With the Cutlers online | YouTube TV (Free Trial)
Cleveland OH Real Estate - Cleveland OH Homes For Sale | Zillow
Toa Guide Osrs
Urist Mcenforcer
Www.fresno.courts.ca.gov
Craigslist Cars Augusta Ga
Tabc On The Fly Final Exam Answers
No Hard Feelings Showtimes Near Metropolitan Fiesta 5 Theatre
Weapons Storehouse Nyt Crossword
ds. J.C. van Trigt - Lukas 23:42-43 - Preekaantekeningen
1TamilMV.prof: Exploring the latest in Tamil entertainment - Ninewall
Bernie Platt, former Cherry Hill mayor and funeral home magnate, has died at 90
Mineral Wells Independent School District
Unlv Mid Semester Classes
Chastity Brainwash
How Much Is Tay Ks Bail
Www Craigslist Milwaukee Wi
Pay Boot Barn Credit Card
Schedule 360 Albertsons
No Hard Feelings - Stream: Jetzt Film online anschauen
Kayky Fifa 22 Potential
The best firm mattress 2024, approved by sleep experts
ABCproxy | World-Leading Provider of Residential IP Proxies
Reborn Rich Kissasian
Exl8000 Generator Battery
Slim Thug’s Wealth and Wellness: A Journey Beyond Music
Litter Robot 3 RED SOLID LIGHT
How to Make Ghee - How We Flourish
Utexas Iot Wifi
Dei Ebill
Bra Size Calculator & Conversion Chart: Measure Bust & Convert Sizes
Busted Mugshots Paducah Ky
Kqelwaob
123Moviestvme
Gabrielle Enright Weight Loss
Breckie Hill Fapello
De beste uitvaartdiensten die goede rituele diensten aanbieden voor de laatste rituelen
7543460065
Henry Ford’s Greatest Achievements and Inventions - World History Edu
Achieving and Maintaining 10% Body Fat
Sdn Fertitta 2024
Walmart Car Service Near Me
Ethan Cutkosky co*ck
Umd Men's Basketball Duluth
Walmart 24 Hrs Pharmacy
9294027542
Sams Gas Price San Angelo
Campaign Blacksmith Bench
Costco Gas Price Fort Lauderdale
Denys Davydov - Wikitia
Ark Silica Pearls Gfi
Who We Are at Curt Landry Ministries
Latest Posts
Article information

Author: Kerri Lueilwitz

Last Updated:

Views: 5733

Rating: 4.7 / 5 (47 voted)

Reviews: 94% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kerri Lueilwitz

Birthday: 1992-10-31

Address: Suite 878 3699 Chantelle Roads, Colebury, NC 68599

Phone: +6111989609516

Job: Chief Farming Manager

Hobby: Mycology, Stone skipping, Dowsing, Whittling, Taxidermy, Sand art, Roller skating

Introduction: My name is Kerri Lueilwitz, I am a courageous, gentle, quaint, thankful, outstanding, brave, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.